Külföldre, autóval? Csak felkészülve! Tippek az utazáshoz

Egy külföldre történő utazást mindig előre meg kell tervezni. Nem árt tisztában lenni az adott ország szabályaival, valamint győződjünk meg róla, hogy minden szükséges irattal rendelkezünk-e.

kulfoldi utazas csomagok

Mire figyeljünk?

Mindenképpen nézzünk körül, hogy az adott országban milyen közlekedési szabályokkal találkozhatunk. Ugyanis ezekben a szabályokban (sebességkorlátok, fényszóróhasználat, stb.) még az Európai Unió országai között is eltérés van. Senki sem szeretne külföldön ragadni, egy ilyen szabály miatt.

Az autó külföldi igénybe vételével kapcsolatban is vannak szabályok. Az egyik legfontosabb teendő, hogy a felelősségbiztosítást igazoló iratot, a zöldkártyát (ami nem tévesztendő össze a környezetvédelemmel kapcsolatos, ezen a néven ismert igazolással) váltassuk ki a biztosítónál, ami ingyen van. Ez azért is fontos, mert az EU országain kívül számos országba nem lehet belépni enélkül.

Ezek mellett, ha más az autó tulajdonosa (cég, kölcsön, stb.) , akkor fontos a tulajdonostól egy meghatalmazást kiállítani, amivel használhatjuk a járművet.

A meghatalmazásnak tartalmaznia kell:

-A jármű rendszámát
-A jármű használójának a nevét
-A jármű alvázszámát
-A jármű tulajdonosának a nevét
-Az időt, ami alatt a járművel külföldre mehet

Ha megtörténik a baj

Külföldön sem lehetünk biztonságban a balesetekkel szemben. Ott is figyelnünk kell, nem árt előre felkészülni a teendőkre, és a pánikhelyzetet elkerülve, a helyzetet kezelhetjük. A dolgunk külföldi balesetnél is hasonló, mint egy itthoninál, tehát ki kell tölteni a baleseti bejelentő lapot. Ugyan az bejelentő az egész kontinensen egyforma, a nyelvi különbségek nehezíthetik annak kitöltését.

car accident

Ha autónk súlyos mértékben károsodott, akkor külföldön, csak a kritikus javításokat vegyük igénybe, a jármű teljes helyreállítását, csak itthon kezdjük meg. A későbbi javítások megtérítését a biztosító intézi.

Fontos még az utazási biztosítás megkötése is. Külföldön a kórházi számla könnyen a milliós árkategóriába tartozhat, egy baleseti mentés, kezelés után.

Tehát ne hagyjuk ki az alapos utánajárást külföldre utazás előtt! Tervezzünk meg mindent előre és legyünk felkészülve minden helyzetre!

telefonos lany 03

Kérj GYORS, személyes tájékoztatást az autóbérlési lehetőségekről most!

Ajánlat vagy visszahívás kéréséhez