Okos útburkolat segít a kanyart bevenni

Okos útburkolat, ha már a sofőr nem mindig okos?

Budapest számos pontján cserélték át az aszfaltburkolatot egy speciális csúszásgátló útburkolatra, mely 50%-al csökkenti a fékutat!

specialis utburkolat az erzsebet hid hidfojenel
specialis utburkolat az erzsebet hid hidfojenel

Csiszolópapírhoz hasonló útburkolat került Budapest számos útkereszteződésébe és például az Erszébet Híd budai lehajtójára is, hogy az autósok hamarabb meg tudjanak állni, vagy le tudjanak lassítani. Az alumínium-oxiddal kevert burkolat jobban tapad, mint az aszfalt. A kivitelező cég 50%-al rövidebb fékutat ígér. A magyar találmány eddig egyébként jól szerepelt.

Aki járt mostanában a Teréz körút és a Szondi utca kereszteződésében, arra lehetett figyelmes, hogy a körúton mindkét irányban, mindkét sávon érdesített, piros színű bevonatot kapott az úttest. A vörösszínű bevonat 25 méterrel a kereszteződés előtt kezdődik, és kétféleképpen is segíti a zebrán átkelő gyalogosok biztonságát.

Egyrészt feltűnő (a fekete aszfaltnál rossz látási viszonyok között akár 70 százalékkal könnyebben észrevehető) színével és a gumik megváltozó gördülési zajával jelzi az autóvezetőnek, hogy veszélyes útszakaszhoz ért, lassítson. Ez a lámpás kereszteződésekben nem mindig magától értetődő, a sárgán és piroson sokan padlógázon igyekeznek átcsúszni. Persze a gyalogosok sem szívbajosak, amikor tilos jelzésnél szaladnák át a villamos megállójába vagy séta közben rájuk vált a lámpa, az óvatosság tehát mindenképpen továbbra is indokolt. A beruházásokat sajnos nem a Hatóságoknak köszönhetjük, hanem az egyik biztosítótársaság alapítványának köszönhetően készültek el.

csuszasgatlo burkolat
csuszasgatlo burkolat

Másrészt a magas súrlódású bevonat jobb tapadást nyújt a gumiknak, így hamarabb meg lehet állni a rohanó gyalogos előtt, a lámpajelzésre padlóféket nyomó autós mögött, esetleg a későn észrevett merész kanyarban. A műanyagalapú rétegben szemcsés alumínium-oxid töltelékanyag van megkötve, ez adja a felület érdességét – esőben és jegesedésnél is. Ilyenkor akár 50 százalékkal is csökkenhet a fékút, arról nem beszélve, hogy az irányíthatóság is javul.

csuszasgatlo utburkolat
csuszasgatlo utburkolat
telefonos lany 03

Kérj GYORS, személyes tájékoztatást az autóbérlési lehetőségekről most!

Ajánlat vagy visszahívás kéréséhez